דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


שימוש בפטנטים 

מאת    [ 30/12/2008 ]

מילים במאמר: 673   [ נצפה 3179 פעמים ]

בחברה המודרנית של המאה ה-21 שבה אנו שומעים כל יום על המצאה חדשה או טכנולוגיה חדשה המושג פטנטים הוא מושג נפוץ ושכיח, שניתן לשמוע אותו בשיחות עסקיות ואפילו בשיחות סלון. כיום יש יותר ויותר אנשים וחברות הממציאים פטנטים כמו אביזר אקולוגי חדש או טכנולוגיה רפואית חדשה שמצליחה לבצע פעולה שלא ניתן היה לבצע אותה קודם. אז מהו בעצם פטנט? המושג פטנט מתייחס להמצאה חדשנית כלשהי שיכולה להיות מוצר או תהליך תעשייתי או טכנולוגי . פטנט הוא המצאה שיש בה חדשנות , תועלתיות, והיא מביאה להתקדמות בתחום התעשייתי או הטכנולוגי. אותה המצאה חדשנית ותועלתית חייבת להרשם אצל הרשות לרישום פטנטים הנמצאת בכל מדינה ומדינה ולאחר רישום הפטנט אצל הרשות לרישום פטנטים יש לאותו אדם שהמציא את הפטנט זכות לשימוש בלעדי בפטנט למשך תקופה שנקבעה מראש (בישראל רישום הפטנט הוא למשך 20 שנה) כאמור לאחר שהתבצע תהליך של רישום פטנט יש לממציא הפטנט בלעדיות מלאה על הפטנט והוא יכול לחשוף את אותו פטנט בפני הציבור המקומי אך לאיש מהציבור אסור לבצע תהליך של ייצור אותו פטנט אות שיווק של אותו פטנט.

חשוב לציין שהמושג פטנט אינו מתייחס לגילוי מדעי של מדען מסוים או לגילוי גלקסיה חדשה ביקום. פטנטים הם מקומיים והזכות על פטנטים היא זכות מקומית שניתנת באותה מדינה שבה התבצע רישום של פטנט מסוים. כלומר אם פטנט מסוים נרשם בישראל אזי אסור למישהו אחר בישראל לייצר אותו אך מותר לחברה אחרת בארץ אחרת לייצר את אותו פטנט. פטנטים עיסוק עם פטנטים הוא עיסוק מסובך ומורכב וכולל בתוכו כמה שלבים שחייבים להתבצע. בנוסף לכך ישנם תהליכים שונים של חיפוש פטנטים, עריכת פטנטים ורישום פטנטים שגם הם מורכבים ודורשים ידע מעמיקבכל מה שקשור למושג פטנטים, ישנם כיום משרדי עו"ד המתמחים בכל הקשור לעריכת פטנטים, הגשת בקשות לרישום פטנטים, חיפוש פטנטים בינ"ל ועוד.

רישום פטנטים בישראל הזכות על פטנטים בארץ כלשהי מתקבלת כאמור רק לאחר שמתבצע תהליך של רישום פטנט אצל רשם פטנטים ממשלתי הפועל באותו ארץ , תהליך רישום פטנטים בישראל הוא תהליך איטי ומורכב וכולל כמה שלבים שהם:

1. הגשת בקשה לרשות לרישום פטנטים הפועלת מטעם משרד המשפטים, הבקשה נרשמת בתאריך מסוים ועליה לחכות זמן רב בד"כ עד שהיא תיבדק ותבחן ע"י בוחן פטנטים מוסמך מטעם המדינה שבודק האם אותה המצאה ספציפית כפי שתוארה בבקשה אכן מתאימה להיות המצאה פטנטית שיש בה חדשנות והאם אותה המצאה תוכל לקבל זכות על פטנט. אם אותה המצאה שוהגשה לרשות לרישום פטנטים אכן התקבלה בתור פטנט יהיה לכך פרסום ציבורי בפרסומים הממשלתיים הקשורים לרישום פטנטים וקבלתם.

חשוב לציין שתהליך של רישום פטנטים הוא תהליך ארוך ואיטי ולעתים נמשך זמן רב, בסיום הבדיקה הארוכה אם אין דחייה של פטנט מסוים , יתקבל פטנט על ההמצאה ומשרד רישום פטנטים הפועל מטעם משרד המשפטים יפרסם את עובדת קבלתו.

3. לאחר שהממציא קיבל זכות פטנט על אותה המצאה הוא מנהל מערכת פומבית ולא סודית של התכתבויות שונות עם הרשות לרישום פטנטים , בשלב זה יש לציבור זכות להביע את התנגדותו לזכות על הפטנט ולטעון שאותה המצאה אינה ראויה כלל לקבל זכות לפטנט , פטנטים שהתקבלו ע"י רשם הפטנטים ואין להם כל התנגדות במשך 3 חודשים אזי הם הופכים להיות פטנטים שיש להם אישור חוקי, פטנטים שיש להם התנגדות צריכים לעבור תהליך של שיפוט ובירור המתבצע ע"י רשם הפטנטים.

4. בישראל רישום פטנטים הוא למשך 20 שנה, משמעות הדבר שאם אדם המציא המצאה כלשהי והיא קיבלה זכות להיות פטנט אזי לציבור בישראל אסור לייצר את אותו פטנט או לשווק אותו ורק לאדם שעל שמו נרשם אותו פטנט יש זכות לייצר את הפטנט ולשווק אותו.

5. מנתוני משרד המשפטים עולה כי כל שנה מוגשות לרשות לרישום פטנטים כ-7000 בקשות לרישום פטנטים בתחומים שונים, הבקשות לרישום פטנטים מגיעות מתחומים שונים ומארצות שונות ורק אחוזים בודדים מכלל הבקשות לרישום פטנטים אכן מאושרים ומקבלים זכות להיות פטנט .

לשם מה צריך בכלל זכות על פטנטים השיטה של רישום פטנטים נועדה לקדם המצאות טכנולוגיות שונות והמצאות של תהליכים ומוצרים שונים שיכולים להיות מועילים וחדשניים בתעשיה או בחיינו היומיומיים. רישום פטנטים אמור לעודד אנשים להמציא המצאות ויחד עם זאת להיות בטוחים שהזכות על אותם פטנטים בארץ שבה בוצע תהליך של רישום פטנטים תהיה זכות בלעדית שלהם למשך זמן קצוב כלשהו. פטנטים הם סוג של חוזה עסקי בלתי כתוב בין ממציא הפטנט שמעונין לקבל בלעדיות על ייצור אותו פטנט לבין הציבור שמעוניין להנות מהחדשנות שיש באותו פטנט.




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב